• Varde – Esbjerg – Ølgod
Esbjerg

Nu kommer der 122 nye boliger på historisk tarmrenser-grund: Vil være en bydel med fællesskab i højsædet

Det bliver Bolig Syd Vest, som sammen med Junge Byg skal etablere 122 almene boliger på den gamle Dat-Schaub-grund i Storegade. Området bliver ambitiøst i forhold til klima, kvalitet og ikke mindst fællesskab.

Nu kommer der 122 nye boliger på historisk tarmrenser-grund: Vil være en bydel med fællesskab i højsædet

Esbjerg: Lige nu er pletten midt på Storegade mest af alt fyldt med støv og murbrokker. Men om et par år bliver den historiske grund, der tidligere har huset Dat-Schaubs tarmrenserfabrik, til en ny og spændende bydel med fokus på grønne områder og fællesskab.

Det er målet, fortæller boligforeningen Bolig Syd Vest, der netop har indgået en aftale med Junge Byg, om at opføre 122 almene boliger midt i den nye bydel, der nu har fået navnet Schaub-parken.

- Vi er meget glade og meget stolte over at kunne være en del af så stort og kvalitetsbevidst et projekt sammen med Junge Byg, som vi har et rigtig godt samarbejde med, siger Per Lønborg Andersen, der er kundechef i Bolig Syd Vest.

- Vi har ikke bygget i Esbjerg siden 1954, så det er stort for os. Jeg tror også, at det her kan være med til at løfte Esbjerg og især Østerbyen.

Lige nu er målet, at boligerne står klar i 2024 med indflytning ad to omgange. Med de 122 boliger er Bolig Syd Vest dermed også en del af at løfte Esbjerg Kommunes målsætning om flere almene kvalitetsboliger i byen.

Dat-Schaub grunden

Siden 1893 har Dat-Schaub-gruppen forarbejdet svinetarme på fabrikken på grunden, men efterhånden som byen er vokset op omkring den, blev fabrikken nødt til at flytte.

Fabrikken stod derefter tom i en årrække, inden Junge Byg, der er stiftet af Claus Junge, købte grunden i 2019. Siden har byggefirmaet været i gang med at rive de gamle fabriksbygninger ned, bortset fra et par stykker, som de vil bruge til kontor og håndværker-skur, mens de bygger boliger på grunden.

På grunden kommer der i alt til at være mellem 200 og 250 boliger, hvoraf de 122 altså bliver almene boliger, som Bolig Syd Vest kommer til at eje.

Fokus på fællesskabet

Det bliver grundejeren Junge Byg, der skal bygge de 122 almene boliger for Bolig Syd Vest.

De kommer til at ligge lige midt på byggegrunden i en høj bygning med grønne arealer i midten og et beboerhus på 250 kvadratmeter i stueetagen. Det er nemlig vigtigt, både for Bolig Syd Vest og for Junge Byg, at området kommer til at invitere til samvær og fællesskab.

- Med beboerhuset og udenomsarealerne lægger vi op til fællesskabet og forsøger at facilitere, at beboerne er sammen med hinanden. Det giver et bedre miljø og et bedre naboskab, hvis vi får folk ud af boligerne og ud i fællesskabet, så de kommer til tale med hinanden, siger Bolig Syd Vests bestyrelsesformand Birgith Holte Albertsen, der samtidig understreger, at beboerhuset også er for de personer, der bor i de private boliger, som også bliver bygget i Schaub-parken.

- Det er ikke dem og os, men et fællesskab for hele området. Så hvis der er banko i beboerhuset, er der ingen, der ikke er velkomne, som Per Lønborg Andersen udtrykker det.

Inde i beboerhuset kommer der desuden til at hænge gamle genstande fra grundens tid som tarmrenserfabrik, fortæller Claus Junge, der ejer grunden. Hans hold har nemlig lagt ting til side fra bygningerne, mens de har gået og revet ned.

- På den måde får vi integreret noget af sjælen og historien, siger han.

Plads til alle

Blandt boligerne bliver der både familieboliger, som også kan lejes af unge, og ældreboliger, ligesom der bliver lagt vægt på tilgængelighed, så alle uanset funktionsevne kan komme til at bo der.

-Det kommer til at være et sted, hvor der er plads til alle. Det er også sådan, vi får den bedste slags bo-område. Hvis der er for mange af en slags beboere, fungerer området ikke lige så godt, og vi mister den fællesskabsånd, vi gerne vil have. Alle er velkomne til at bo her, og vi forsøger derfor også at blande boligtyperne, siger Per Lønborg Andersen.

Han understreger samtidig, at det er vigtigt for Bolig Syd Vest at hjælpe deres lejere, hvis de har sociale udfordringer. Derfor har man ansat en boligsocialmedarbejder, som blandt andet hjælper beboerne med rådgivning, men også for eksempel arrangerer ture for ensomme beboere og meget andet.

Kvalitet i højsædet

De almene boliger i Schaub-parken kommer til at være fuldt tidssvarende og moderne, lover Bolig Syd Vest, samtidig med, at der fra bygherrens side vil være fokus på at bygge bæredygtigt og energivenligt.

- Det er vigtigt for os at bygge noget, vi også selv ville have lyst til at bo i. For hvis vi ikke selv har lyst til bo der, hvem har så lyst, spørger bestyrelsesformand Birgith Holte Albertsen.

Hun er selv vokset op i Esbjerg Øst og mindes en bydel, der var noget anderledes, end den, der er ved at komme.

- Dengang skete der aldrig noget i øst. Men nu kommer det store byudviklingsprojekt, som jeg virkelig tror, kan få hul på det, byen har ventet på i mange år, siger hun.


Se mere