• Varde – Esbjerg – Ølgod
Godt nyt i Ølgod

Fire partier i Folketinget fyrer op for eftertragtet lejlighedskompleks i Ølgod

Opførelsen af de 33 almene lejligheder på Østerbro blev i foråret sat i bero af Bolig Syd Vest, da byggeriet blev alt for dyrt på grund af de høje priser på både materialer og arbejdskraft. Men nu hæver Indenrigs- og Boligministeriet den højst tilladte byggepris med 20 procent

Fire partier i Folketinget fyrer op for eftertragtet lejlighedskompleks i Ølgod

Som en konsekvens af et overophedet boligmarked og byggematerialepriser på himmelflugt faldt mange almene boligprojekter i foråret. Også det meget eftertragtede og længe savnede byggeri på Østerbro i Ølgod, hvor Bolig Syd Vest vil opføre 33 lejligheder.

Vi har en stor efterspørgsel på lejligheder i byen. Og jeg er virkelig glad for, at det kommer til at ske. Det skal gerne lykkes, inden vi sætter træskoene siger formand Inga Andersen fra Ølgod Udviklingsråd.

Der var budgetteret med 43 millioner kroner til selve byggeriet, men det laveste bud lød på 50 millioner kroner. Derfor satte Bolig Syd Vest til stor fortrydelse for mange i Ølgod byggeriet i bero, da man ikke ville spare på byggeriet. Hele projektet inklusive grunde, opkøb af huse, tilslutninger og rådgivninger har et samlet budget på 65 millioner kroner.

-Det vil blive så dårligt. Det vil vi ikke bygge. Det skal være i den rigtige kvalitet. Vi vil kun bygge det, vi selv vil bo i.

Lejerne betaler

Da lejlighederne er et støttet byggeri, er der meget klare og skrappe regler for, at rammebeløbet – her 43 millioner kroner – ikke må overskrides. Men nu kommer partierne bag boligaftalen udskudte byggerier til undsætning. Bag aftalen står en kvartet af SF, DF, Enhedslisten og Socialdemokratiet, der i december nedsatte en arbejdsgruppe, der skulle se på problematikken.

 

Og løsningen, som de kommende lejere betaler for, er, at rammebeløbet ekstraordinært sættes op med 20 procent for udskudte 1.400 almene boliger i hele landet. Også det i Ølgod så det i stedet for 43 millioner kroner må koste op til 51,6 millioner kroner. Og for fremtidige byggeprojekter sættes rammebeløbet op med 5,5 procent.

Det er kærkomment. Så kan det lade sig gøre. Vi har projektmaterialet klar. Jeg håber, vi kan komme i gang med byggeriet i år, siger Per Lønborg Andersen.

Han er på det rene med, at huslejen for de kommende beboere vil stige tilsvarende. Han forventer, at de kan holde sig inden for den nye ramme på 51,6 millioner kroner.

Priserne på mange byggematerialer er faldet. Blandt andet er træ faldet med 30 procent. Men tegl og beton, der er afhængig af naturgas, stiger forsat, siger Per Lønborg Andersen.

Har mistet indbyggere

Ølgod har de seneste ti år mistet 221 indbyggere og har sukket efter nye boliger, der kan sætte gang i dynamikken. Der er i dag væsentlig flere singler og væsentlig færre børnefamilier i byen. Én af forklaringerne er ifølge Inga Andersen, formand for Ølgod Udviklingsråd, at byen med 3.705 indbyggere mangler et langt mere bredt udbud af boliger.

Så fra at være i kulkælderen er hun nu på den grønne gren med udsigten til, at byggeriet på Østerbro går i gang allerede i år.

Vi har en stor efterspørgsel på lejligheder i byen. Og jeg er virkelig glad for, at det kommer til at ske. Det skal gerne lykkes, inden vi sætter træskoene, siger Inga Andersen med et glimt i øje.

Et øje, som også ser frem til byggemodningen af 17 nye parcelhusgrunde ved Skoven og to store private byggeprojekter på Vinkelvej og den gamle fjernvaregrund.

Vi er den by i kommunen med flest private virksomheder. Der er mange seniorer, der sidder fast i huset og gerne vil i noget mindre. Og så skal der nogle børnefamilier ind i husene, siger Inga Andersen.

 

Byggeriet

Det er Bolig Syd Vest, der står bag byggeriet på Østerbro. Der kommer i alt 33 seniorvenlige lejligheder mellem 70 og 89,9 kvadratmeter.

Den månedlige husleje forventes med prisstigningen at ligge mellem 6.860 kroner og 8.832 kroner eksklusive forbrug.

Nedrivningen af husene på Østerbro er gået i gang.


Se mere